EAT Ordbog

Aioli

Aioli er meget udbredt i blandt andet Frankrig og Spanien og er en mayonnaise-agtig dressing som er tilsmagt med hvidløg. Den er rigtig lækker til f.eks. ristede kartofler, grillede grøntsager, skaldyr eller i burgeren 

Bearnaisecreme

Er vores alternativ til en traditionel bearnaisesauce. Vi laver den som fyld til sandwich, hvor vi koger eddike, løg og estragon ind til en essens, og blender den ud i kogte rodfrugter for at give den sødme og en cremet, smørbar konsistens

Blomkåls-couscous

Couscous laves ligesom bulgur af kogte hvedekerner, men har en meget mindre og finere konsistens. Vores blomkåls-couscous, laver vi ved at hakke blomkål meget meget fint, så den for det samme visuelle udtryk, og vender den så sammen med krydderurter og lidt olivenolie

Brødpesto

Vi laver en traditionel pesto med basilikum, olivenolie og parmesan eller anden hård ost, men erstatter nogle af pinjekernerne med opblødt daggammelt brød som vi blender ud i pestoen. Det giver en rigtig god konsistens til pestoen, og hjælper til med at begrænse madspildet

Bulgur

Er lavet af knækkede, kogte hvedekerner. Det bruges bl.a. meget i de mellemøstlige køkkener i salater og som tilbehør, og er et godt alternativ til f.eks. ris, pasta eller kartofler

Chutney

Chutney laves af frugter eller grøntsager som indkoges med eddike, sukker og krydderier. Vi laver dem med årstidens frugt, og bruger dem som tilbehør til krydrede retter, så man selv har mulighed for at skrue op eller ned for styrken på retten

Coleslaw

Er en salat bestående af fintsnittet kål og ofte revne gulerødder, som samles med en mild cremet dressing der typisk er baseret på creme fraiche eller mayonnaise. Bruges ofte som tilbehør f.eks burgere eller barbeque

Cæsar salat

Dressingen til en klassisk cæsar salat smages til med parmesan og en smule ansjoser, så den er spækket med god umami-smag. Hvis salaten skal udgøre en helt måltid kan man tilsætte brødcroutoner og stegt kylling, men vi bruger bare den gode dressing på en ren grøn salat 

Dukkah

Stammer fra Egypten og er en meget aromatisk blanding bestående af knuste, ristede krydderier, kerner og nødder som f.eks. spidskommen, korianderfrø, sesam og mandler. Fungerer godt som drys og topping på supper eller salater

Falafel

Stammer fra mellemøsten, og kan bedst beskrives som en sprødstegt vegetarisk frikadelle, typisk lavet af kikærter og tilsmagt med bl.a. persille og hvidløg. Falafler er rige på proteiner, og bruges ofte som fyld i pitabrød

Fennikel

Fennikel er en hvid og lysegrøn grøntsag, hvor man både kan spise knolden og den fine krydderurte-agtige top. Den er fin, mild og smager lidt af lakrids. Den egner sig rigtig godt til at blive spist rå, helt fintsnittet i f.eks. salater, men er også supergod både kogt, stegt eller grillet. EN italiensk klassiker er dampet fennikel, gratineret med parmasan.

Glaskål

Kendes også som knudekål, og den kommer både i en lysgrøn og en violet udgave. Glaskålen er sprød og saftid, og den har en let sødlig og mild kålsmag. Den kan tilberedes på mage forskellige måder, men er næsten mest lækker rå i tynde skiver eller så tern

Kalvefrikassé/Lammefrikassé

Frikassé er en klassisk gryderet som kan laves med både lam, kalv eller hønsekød. Den består af mindre stykker kogt kød samt sæsonens grøntsager, vendt i en hvid legeret sauce lavet på bouillonen fra kødet. Toppes med krydderurter og serveres som regel med kartofler

Knoldselleri

Er en stor rodfrugt med hvidt indre og med en helt karakteristisk og enestående smag. Den kan virke lidt skarp i rå tilstand men bliver midt og let sødlig efter tilberedning. Den er blandt andet rigtigt lækkerbagt eller som mos

Kokosrelish

En relish er et lille tilbehør som kan bruges til at give en ret et ekstra lille pift. Vi har lavet en mild relish af bl.a. revet kokos, tomat, tørret frugt og lime og bruger det som topping på en kålsalat.  Den milde kokossmag er bl.a. rigtig god sammen med karrybaserede retter

Mormor-dressing

Er en klassisk salatdressing fra det gamle mormorkøkken. Den består af en smule fløde som man tykner let med citronsaft, og smager til med sukker eller honning, salt og peber. Den bruges typisk til grøn salat, og i køkkenet er den en rigtig god øvelse, til at lære at få grundsmagene i balance

Pad kapow

Pad kapow er en klassisk thailandsk ret af ristet svinekød, basilium og grøntsager i en krydret sojasauce, typisk serveret med kogte ris. Vores udgave af Pad kapow er udviklet i samarbejde med kokken på restaurant Kiin Kiin, for at få den helt autentiske smag af Thailand

Perlebyg

Perlebyg er lavet af polerede bygkerner, som efter kogning kan bruges som erstatning for kartofler, pasta eller lignende. Perlebyg egner sig også rigtigt godt som erstatning for ris i en risotto, hvor dekan koges ud til en lækker cremet konsistens, men stadig bevarer lidt struktur og facon

Polenta

Polenta består af malede majskerner og kan bruges som mel i bagning i f.eks. brød og kager. I det salte køkken kan den desuden koges og spises som en grød, eller afkøles til den bliver fast, skæres i skiver og så grilles eller steges

Raita

Stammer fra Indien og er et yoghurt-baseret tilbehør, ofte rørt op med grøntsager eller smagsgivere som f.eks. agurk og mynte. Raita fungerer godt som et mildt og frisk tilbehør til lidt stærke retter.

Ravioli

En italiens klassiker bestående af små fyldte "pakker" af frisk pasta. Fyldet kan bestå af næsten hvad som helst; grøntsager, kød, svampe eller helt klassisk af spinat og ricotta-ost

Tabouleh

Er en ret som er meget udbredt i store dele af mellemøsten. Det er en fyldig salat som typisk består af bulgur eller cous cous samt masser af friske grøntsager og krydderurter

Urtedeller

Urtedellerne er vores vegetarfrikadeller som vi laver af kogt bulgur og fintrevne gulerødder, og smager til med bl.a. koriander, hvidløg og en smule chili

Vegetarpirogger

Pirogger er fyldte, indbagte madbrød som kan laves både med kød eller vegetarisk, og er som er rigtigt gode at have med på farten. Vi laver vores udgave med kogte kartoffeltern og ærter, og smager dem til med lidt frisk mynte