Artikel

EAT historien

  • Eat logo og Københavns Madhus logo
    EAT logo "I love eat" og Københavns Madhus' logo
Københavns Madhus har sammen med Københavns Kommune stået for udviklingen og implementeringen af EAT, som blev lanceret i 2009.

Baggrunden var et politisk ønske om at skabe et ambitiøst skolemadskoncept, der ville mere end de eksisterende både mht. velsmag, sundhed, salgstal og engagement på skolerne. Baggrunden for beslutningen og den ambitiøse bevilling var Redegørelse om Skolemaden i Københavns Kommune udarbejdet af Københavns Madhus. Den gav et forslag til et nyt og ambitiøst koncept med sund og velsmagende skolemad, hvor også branding, design og spiseomgivelserne var indtænkt som midler til at vinde endnu flere og meget gerne de store elever for skolemaden. Dertil var der indlagt maddannelse, ejerskab og ønsket om en hel ny mad- og måltidskultur på skolerne, der skulle tage skolemaden til et højere niveau end standard var i 2007. Ligeledes blev der lanceret et koncept for madskoler, hvor skolerne blev indrettet med produktionskøkkener og eleverne som medhjælpende ressource i produktionen af dagens mad.

Der er i dag 50 EAT boder, på 45 skoler med EAT-skolemadsordning og 12 madskoler i København. Der sælges ca. 7000 EAT-måltider om dagen.

EAT-boden på skolen er basen for det daglige arbejde og salg. Det er primært elever i udskolingen, der på skift driver skoleboden med hjælp fra voksne. Skolen fastlægger selv, hvordan og af hvem opgaverne i skoleboden løses. Maden i EAT er skabt ud fra præmissen om, at skolemad skal være sund og velsmagende med et højt kulinarisk niveau. EAT er frisklavet mad og produceret i et stort EAT-køkken. EAT er bygget op om et system, hvor de mest sårbare produkter færdigtilberedes på skolerne, hvor også dagens menu varmes og samles. Maden består af komponenter af hhv. færdigforarbejdet kølemad og forbehandlet, men rå råvarer i bulk. På den enkelte skole udportioneres EAT i specialdesignet engangsemballage, der både er indbydende og nedbrydeligt. 

I 2013 udarbejdede Københavns Madhus (forfatter: Mine Sylow) en rapport om Skolemadssatsningen i KBH EAT 2007-2012, hvor ovenstående tekst er udpluk fra. Her kan der læses meget mere om EATs historie gennem de 6 første år.