Københavns Kommunes logo

Ordliste og fun-facts

Vi har samlet beskrivelser af forskellige råvarer og retter, som vi bruger i vores menuer.

Hvad er?

Aioli

Aioli er meget udbredt i blandt andet Frankrig og Spanien og er en mayonnaiseagtig dressing, som er tilsmagt med hvidløg. Aioli er lækker til f.eks. ristede kartofler, grillede grøntsager, skaldyr eller i burger.

Bearnaisecreme

Er vores alternativ til en traditionel bearnaisesauce. Vi laver den som fyld til sandwich, hvor vi koger eddike, løg og estragon ind til en essens, og blender den med bagte rodfrugter, for at give den sødme og en cremet, smørbar konsistens.

Blomkåls-couscous

Couscous laves, ligesom bulgur, af kogte hvedekerner, men har en meget mindre og finere konsistens. Vores blomkåls-couscous, laver vi ved at hakke blomkål meget fint, så den ligner rigtig couscous, den vendes sammen med krydderurter og lidt olivenolie.

Brødpesto

Vi laver en traditionel pesto med basilikum, olivenolie og parmesan eller anden hård ost, men erstatter nogle af pinjekernerne med opblødt daggammelt brød, som vi blender ud i pestoen. Det giver en rigtig god konsistens til pestoen og hjælper med at begrænse madspild.

Bulgur

Er lavet af knækkede, kogte hvedekerner. Bulgur bruges bl.a. meget i de mellemøstlige køkkener, i salater eller som tilbehør. Bulgur er et godt alternativ til f.eks. ris, pasta eller kartofler.

Chutney

Chutney laves af frugter eller grøntsager, som indkoges med eddike, sukker og krydderier. Vi laver chutney med årstidens frugt, og bruger den som tilbehør til krydrede retter, så kan man selv skrue op eller ned for styrken på retten.

Coleslaw

Er en salat bestående af fintsnittet kål og revne gulerødder, som samles med en mild cremet dressing der typisk er baseret på creme fraiche eller mayonnaise. Coleslaw bruges ofte som tilbehør f.eks. til burgere eller barbeque-marineret kød.

Cæsar-salat

Dressingen til en klassisk cæsar salat, smages til med parmesan og en smule ansjoser, så den er spækket med god umami-smag. Hvis salaten skal udgøre et helt måltid, kan man tilsætte brødcroutoner og stegt kylling, men vi bruger bare den gode dressing på en ren grøn salat. 

Dukkah

Stammer fra Egypten og er en meget aromatisk blanding af knuste, ristede krydderier, kerner og nødder, som f.eks. spidskommen, korianderfrø, sesam og mandler. Dukkah fungerer godt som drys og topping på supper eller salater.

Eat's kødsauce med hjerter

Her har vi prøvet noget nyt, nemlig at inddrage indmad i en af eat’s mest populære retter. Det har vi gjort af flere grunde; det er både sundt og når vi vælger at bruge ungdyr (kalv/oksekød) som vejer tungt i klimaregnskabet og på økonomien er der en masse, at vinde ved at bruge hele dyret og ikke kun de mest populære udskæringer.

Falafler

Stammer fra Mellemøsten, og kan bedst beskrives som en sprødstegt vegetarisk frikadelle, typisk lavet af kikærter og tilsmagt med bl.a. persille og hvidløg. Falafler er rige på proteiner, og bruges ofte som fyld i pitabrød

Fennikel

Fennikel er en hvid og lysegrøn grøntsag, hvor man både kan spise knolden og den fine krydderurtelignende top. Den er fin, mild og smager lidt af lakrids. Den egner sig rigtig godt til at blive spist rå, helt fintsnittet i f.eks. salater, men den er også supergod både kogt, stegt eller grillet. En italiensk klassiker er dampet fennikel, gratineret med parmesan.

Flækærter

Er tørrede gule ærter flækket i to. Ligesom den quinoa, vi bruger her i eat, er vores flækærter dyrket på Lolland. Flækærter har et højt protein-indhold og kan derfor bruges i retter hvor du ikke har animalske proteiner.

Frikassé

Frikassé er en klassisk gryderet som kan laves med både lam, kalv eller hønsekød. En frikassé laves af mindre stykker kogt kød og sæsonens grøntsager, som vendes i en hvid legeret sauce, der er lavet på bouillonen fra kødet. Frikassé serveres som regel med kartofler og toppes med krydderurter.

Gazpacho

En kold suppe der stammer fra Andalusien i Sydspanien. Gazpacho er oftest baseret på tomat, grøntsager, tørt brød og god olivenolie.

Glaskål

Kaldes også knudekål, den findes både i en lysegrøn og en violet udgave. Glaskålen er sprød og saftig, og den har en let sødlig og mild kålsmag. Den kan tilberedes på mage forskellige måder, men er næsten mest lækker rå i tynde skiver eller tern.

Knoldselleri

Er en stor rodfrugt med hvidt indre og med en helt karakteristisk og enestående smag. Den kan virke lidt skarp i rå tilstand men bliver midt og let sødlig efter tilberedning. Den er blandt andet rigtigt lækker bagt eller brugt som mos

Kokosrelish

En relish er et lille tilbehør, som kan bruges til at give en ret et ekstra lille pift. Vi har lavet en mild relish af bl.a. revet kokos, tomat, tørret frugt og lime og bruger den som topping på en kålsalat. Den milde kokossmag passer godt sammen med karrybaserede retter

Mormordressing

Er en klassisk salatdressing fra det klassiske danske køkken. Den består af en smule fløde som man tykner let med citronsaft, og smages til med sukker eller honning, salt og peber. Den bruges typisk til grøn salat, og i køkkenet er den en rigtig god øvelse, til at lære at få grundsmagene i balance

Paella

Oprindeligt er Paella en risret fra Valencia i Spanien. Vores version er en fordansket udgave af denne dejlige ret. Vi bruger safran i vores paella, som man også gør i Spanien og de giver den fine gule farve samt en sødlig smag og duft. Vores paella er med rejer og en masse friske krydderurter.

Pad Krapow

Pad krapow er en klassisk thailandsk ret af ristet svinekød, basilikum og grøntsager i en krydret sojasauce, typisk serveret med kogte ris. Vores udgave af Pad krapow er udviklet i samarbejde med kokken på restaurant Kiin Kiin, for at få den helt autentiske smag af Thailand.

Perlebyg

Perlebyg er lavet af polerede byg-kerner, som efter kogning kan bruges som erstatning for kartofler, pasta eller lignende. Perlebyg egner sig også rigtigt godt som erstatning for ris i en risotto, hvor kernerne koges ud så de får en lækker cremet konsistens, men stadig bevarer lidt struktur og facon.

Pirog

Pirogger er fyldte, indbagte madbrød, som kan laves både med eller uden kød. Pirogger er rigtigt gode at have med på farten. Vi laver vores udgave med kogte kartoffeltern og ærter, og smager dem til med lidt frisk mynte.

Pokebowl

Retten "Poke" stammer oprindeligt fra Hawaii og navnet hentyder til de skårede elementer i skålen (bowl). Hos eat er der tale om en ”salat” med en base af sushiris og forskellige grøntsager.

Polenta

Polenta består af malede majskerner og kan bruges som mel til bagning af brød og kager. I det salte køkken kan den desuden koges og spises som en grød, den kogte grød kan også afkøles så den bliver fast herefter skæres den i skiver og grilles eller steges.

Quinoa

Stammer fra Sydamerika i områderne omkring Andesbjergene. Det er ikke en kornsort, men en såkaldt mælde. Quinoa har et højt protein-indhold og alle de sunde fedtsyrer vi som mennesker har brug for.

Den quinoa vi bruger i eat er dyrket på Lolland, så vi både støtter de danske økologiske landmænd og ikke belaster klimaet med lang transport.

Raita

Stammer fra Indien og er et yoghurt-baseret tilbehør, ofte rørt op med grøntsager eller smagsgivere som f.eks. agurk og mynte. Raita fungerer godt som et mildt og frisk tilbehør til lidt stærke retter.

Ravioli

En italiensk klassiker bestående små "pakker" af frisk pasta med fyld. Fyldet kan bestå af næsten hvad som helst; grøntsager, kød, svampe eller helt klassisk af spinat og ricotta-ost.

Strandkrabbe

Strandkrabben er Danmarks mest almindelige krabbe. Den bliver 5-6 cm lang og kendes på sit femkantede skjold, som er takket fortil.

Tabbouleh

Er en ret som er meget udbredt i store dele af Mellemøsten. Det er en fyldig salat som typisk består af bulgur eller couscous samt masser af friske grøntsager og krydderurter.

Tempæh

Oprindeligt stammer tempæh fra Indonesien, hvor den traditionelt er lavet af gærede sojabønner, som i gæringen bliver til en fast blok.

Vi bruger danskproduceret tempæh, som er lavet på dansk dyrkede lupinbønner og flækærter. Tempæh kan både rives, skæres og strimles og den suger en masse smag fra marinader og andre ting den tilberedes med. Vi bruger tempæh i kødsovs, chili sin carne og andre retter hvor vi ikke bruger kød.

Urtedeller

Urtedellerne laver vi af kogt bulgur og fintrevne gulerødder, og smager til med bl.a. koriander, hvidløg og en smule chili.

Vinaigrette

Er en dressing baseret på olie og eddike eller en anden syrerholdig væske f.eks. citronsaft eller appelsinjuice. Vinaigrette kan smages til med urter, sennep, most frugt eller hvad man ellers har lyst til.

Vitello Tonnato

En Italiensk ret af tynde skiver tilberedt kalvekød, med en sauce lavet på mayonnaise og tun.