Hvad er der i skolemaden?

Friske råvarer i sæson og en god ernæringsmæssig balance vægtes højt i eat-maden. Du kan se en næringsdeklaration for det enkelte måltid, når du bestiller. Eat-maden kan indeholde spor af peanuts, nødder, sesam og gluten.

Vi har desværre ikke mulighed for at lave særlige retter med allergi- eller diætkost. Det er dog altid muligt at købe vegetar- eller halalmad hos eat.

Når du bestiller eat, kan du klikke på billedet af maden og se rettens deklaration. Deklarationen viser en liste over ingredienser og næringsindhold i hver enkelt ret.

Det kan du se i deklarationen

Vis alle

Allergener

Alle råvarer eller ingredienser, der er eller indeholder mærkningspligtige allergener, er markeret med fed skrift. Fx hvedemel, smør eller rejer.

Eat deklarerer alle mærkningspligtige allergener.

Du kan se Fødevarestyrelsens liste over mærkningspligtige allergener her.

Tilsætningsstoffer

Tilsætningsstoffer er - ligesom allergener - markeret med fed skrift i deklarationen. Der kan enten stå navnet på tilsætningsstoffet eller E-nummeret. Fx citronsyre eller E330

Du kan læse om tilsætningsstoffer på Fødevarestyrelsens hjemmeside her.

Ingredienser

Det er nemt at se, om en ret indeholder noget, som dit barn ikke kan lide. Ingredienserne står i faldende rækkefølge efter mængde i retten.

Det er desværre ikke muligt at se indholdet i hvert enkelt element i retten, men kun en samlet indholdsliste.

Næringsoplysninger

Du kan se måltidets vægt og energiindhold i kilojoule eller kilokalorier. Du kan også indholdet af næringsstofferne protein, fedt, kulhydrater, kostfibre og salt. 

Næringsstofferne vises i antal gram pr. 100 gram af menuen.

Kostfibre vises i antal gram pr.1000 kilojoule af menuen.

Kilojoule og kilokalorier er de enheder, som man måler madens energiindhold i. 

Forbehold for ændringer i råvarer

For at sikre os at vi altid serverer de bedste og mest velsmagende måltider, vil vi gerne købe de bedste råvarer på dagen. Det betyder at retterne kan ændre sig en anelse, fx kan der være en anden rodfrugt eller en anden kødudskæring.

Der vil aldrig være ændringer, der har betydning for de mærkningspligtige allergener eller i forhold til halal og grisekød.

Mangfoldig madkultur og velkendte livretter

I eat-køkkenet arbejder vi ud fra tanken om, at den mad vi serverer, skal afspejle mangfoldigheden blandt de børn som spiser den hver dag. På den måde forsøger vi at skabe den rette balance mellem udvikling og maddannelse på den ene side, og tryghed og velkendte livretter på den anden.

Eat-køkkenet laver mad som både afspejler vores nordiske madtraditioner og mad som ser ud i verden og henter inspiration fra nær og fjern.

Mere om maden i eat

Vis alle

Fisk, gris og halalslagtet kød

Vi bruger mange forskellige typer af kød og fisk. Vores fisk er så vidt muligt vildfanget.

Når vi serverer oksekød, lammekød, kalvekød og fjerkræ, vil dette altid være halalslagtet.

De dage vi serverer retter med grisekød, er der altid et alternativ, nemlig dagens vegetariske ret.

Råvarer i sæson

I eat-køkkenet anvender vi så mange råvarer i sæson og råvarer dyrket så tæt på os som muligt.

Det betyder at vores menuer følger årstiderne og altid indeholder flere retter med grøntsager i sæson. Vi bruger selvfølgelig også råvarer fra andre dele af verden, da vi i Danmark har begrænset udvalg af grøntsager i vinterperioden.

Ernæring

Sund mad er, udover at bidrage med de rigtige næringsstoffer, varieret mad, der smager fantastisk, som taler til alle sanser og som spises i rammer, der støtter op om det gode måltid.

Eat-menuerne er planlagt så de opfylder målgruppens gennemsnitlige, ernæringsmæssige behov.

Næringsindholdet og energifordeling betragtes over et menu-rul, som typisk er tre eller fire uger og følger den officielt anbefalede energifordeling ift. fedt, protein, kulhydrater og kostfibre.

Alle råvarer bidrager med forskellige næringsstoffer, derfor er variation vigtig i planlægningen, det gælder både tilbehør som ris, korn, pasta og kartofler men også bælgfrugter, animalske produkter og ikke mindst grøntsager, som udgør mindst en tredjedel af eat-måltidet.

Nye opskrifter og skiftende menuer

Vi bruger tid på, at mødes med leverandører, smage og teste spændende produkter til vores menuer, sådan at vi løbende kan blive inspirerede og forny vores menuer.

Vi bestræber os på at bruge plantebaserede proteinkilder frem for kød og derfor er det vigtigt for os, at være opsøgende og undersøgende i forhold til nye spændende råvarer.

Gennem hele året tester vi nye opskrifter og fornyer løbende vores udvalg med 4 menu-skift hvert skoleår.

Særmenuer

Eat serverer særmenuer flere gange om året, det kan fx være op til en skoleferie eller ved højtider.

Vi har nogle faste tilbagevendende dage med særmenuer, fx fredagen inden efterårsferien, hvor mange skoler holder motionsdag. Her serverer vi gerne en to-go-menu, eller i december, hvor risengrød altid er meget populær.

Når der serveres særmenuer er det altid muligt at købe vegetar- eller halalmad.

Særmenuerne er undtaget fra ernæringsanbefalingerne.

Når der er særmenuer udgår enten den ene eller begge retter på den normale menuplan.